Barntäcken

BarntäckenBarntäckke till Vagn/Korg storlek 86 x 62 cm

Det här behöver du (sömsmån på 0,7 mm är inräknad)::

Mönstrat barntyg - 30x110 cm

Tre andra tyger som matchar - 1 FQ (=45x55 cm) per tyg

Baksidetyg i flanell eller bomull - 90x70 cm

Vadd gärna i bomull eller ull - 90x70 cm


Så här gör du:

Skär ut 14x14 cm stora rutor - Du behöver 12 st av de mönstrade barntyget och 7-8 st av var och en av de tre andra tygerna.


Lägg ut rutorna enligt bilden och sy ihop dem (sömsmån 0,7 mm) rad för rad. Pressa alla sömmar åt samma håll.

Sy ihop raderna (med sömsmån 0,7 mm) och var noga med att alla hörn möter varandra. Pressa isär alla sömmar. Det ger en plattare framsida och underlättar när du lägger ihop alla lager för kviltning.


Lägg ihop framsidan med vadden. Rätan ska vara utåt. Klistra fast (med t ex spraylim), sätt fast med säkerthetsnålar från framsidan eller sy med stora stygn. Klipp eller skär bort all överflödig vadd längs med ytterkanterna på framsidan.


Nu ska du vändsy framsidan och baksidan av täcket (vadden följer med framsidan). Lägg framsida och baksida räta mot räta och nåla fast dem. Sy en söm längs med framsidan ytterkant (sömsmånen är 0,7 mm) runtom hela kvilten, utom ca 12 cm som lämnas öppet i nederkant på ena långsidan (ca 5 cm från nedre hörnet).


Kontrollera att det ser bra ut genom att vända hela arbetet ut och in. Om det ser bra ut vänd tillbaka och klipp bort överflödigt baksidetyg/flanelltyg. Vänd arbetet rätt igen och pressa ut hörn och kanterna ordentligt. Pressa duken med strykjärnet så att sömmen hamnar i ytterkanten runtom hela löparen. I vändöppningen pressar du in de sömsmån och ser till att övre öppna kanten möter den nedre öppna kanten exakt. Sy ihop öppna kanten för hand med med små gömda stygn.


Sy en söm ca 10 mm innanför ytterkanten från rätsidan av duken runtom hela. Kvilta duken med minst 10 cm avstånd med valfri söm. Jag har gjort en enkel kviltning med kryss över alla rutor utom de med barnmönstret. Nu är barntäcket färdigt !   


Många av mina mönster är gratis, men vänligen respektera att all kopiering (foton o text) är förbjudet, även om du betalar för mönstret!

Foto på det du syr efter mina mönster o lägger ut på sociala media, ska taggas #quiltnallerina alternativt  skrivas att mönstret kommer från Quilt Nallerina eller länkas till min facebook sida - Quilt Nallerina.

Lektäcke - storlek 94x106 cm


Det här behöver du:

Sköldpaddstyg - 30x110 cm

Fisktyg - 40x110 cm

Renoir Garden tyg - 35x110 cm (30x110 cm om man skarvar en ram)

Gult tyg - 15x110 cm

Grönt tyg - 15x110 cm

Vitt tyg 16x110 cm

Blått tyg 50x110 cm

Baksida i flanelltyg - 110x100 cm

Bomulls- eller Ullvadd - 110x100 cm


Klipp ut (sömsmån på 0,7 mm är inräknat):

- 3 rutor av Sköldpaddstyget i 28x28 cm

- 3 rutor á 14,5x14,5 cm av vardera Gult och Grönt tyg

- 2 rutor á 8,5x8,5 cm av vardera Gult och Grönt tyg

- 6 rutor á 14,5x14,5 cm av vardera Renoir Garden och Blått tyg

- 4 st remsor á 4x110 cm av Vitt tyg

- 4 st remosor á 5x110 cm av Renoir garden tyget

- 4 st remsor á 8,5x110 cm av Fisk tyg

- 4 st remsor á 6x110 cm av Blått tyg


Så här gör du:

Sömsmån på 0,7 mm används alltid. Pressa sömmarna åt samma håll vartefter du sytt.


Sy ihop 14,5x14,5 cm rutorna i 3 och 3 rutors rader enligt bilden. Därefter syr du ihop rutraden med en annan rutrad, se bild. Gör så med alla rutraderna. Nu har du 3 block med 6 rutor ihopsydda.


Sy ihop en av de rutblocken med en stor ruta 28x28 cm, enligt bilden. Gör likadant med alla 3 blocken. 

Sy därefter ihop de 3 block du har med varandra, enligt bilden.


Sy på en vit remsa längs med båda långsidorna och därefter längs med båda kortsidorna.

Gör likadant med Renoir Garden remsorna.


Sy på en fisktygs remsa på en av ytterkanterna på kvilten och sedan en annan fisktygs remsa på motsatt ytterkant. 

Sy på en gul liten ruta på 8,5x8,5 cm på en av Fisktygs remsorna. Gör likadant på en av de andra remsorna.

Lägg ut en remsa längs med kviltens ytterkant och mät ordentligt hur lång remsan ska vara, glöm inte att den gröna rutan ska passa i hörnet. Skär av fiskremsan där den är rätt längd och sy på den gröna rutan i motsatt ände mot den gula. Gör likadant med den återstående remsan. Nu är framsidan klar för kviltning.


Lägg ihop framsidan med vadden. Rätan ska vara utåt. Klistra fast (med t ex spraylim), sätt fast med säkerthetsnålar från framsidan eller sy med stora stygn.

Lägg flanell tyget med vadden med rätan utåt (limma fast, nåla eller tråckla ihop dem). Nu har du tre lager där framsidan och baksidan på täcket har rätan utåt och vadden emellan. Kvilta täcket enligt smak. Jag har kviltat med kryss över rutorna (du kan underlätta genom att göra en vikmarkering med en linjal eller Hera marker). På ramarna har jag kviltat med svängda stygn.


När kviltningen är klar kan du mäta och skära bort ev. extra tyg.

Vik sedan de 4 blå remsorna på mitten med rätasidan ut och pressa dem ordentligt. Lägg sedan en remsa längs med ytterkanten på kvilten. Remsan ska placeras på framsidan av kvilten med vikkanten in mot mitten och franskanterna ska ligga kant i kant. Sy sedan en raksöm 0,7 mm från ytterkanten. Gör likadant på motsatt sida av kvilten. Pressa kanterna utåt och sedan bakåt. Sy för hand fast dem med små stygn på baksidan.


Sy på de andra 2 remsorna på samma sätt, men nu ska du tänka på att vika in änden mot mitten av remsan så att kortänden inte syns. Pressa dem sedan utåt och bakåt. Sy fast för hand på baksidan med små stygn.


Hoppas barnet tycker om täcket !


Quilttyger

och tillbehör

hos

Quilt  Nallerina